Root – Android Root
Android, diğer işletim sistemlerinin aksine açık kaynak kodlu olarak tasarlanmış bir yapıya sahip olup, altyapısın oluşturan Linux tabanı ile gelişime açıktır. Bu işletim sistemi üzerinde tam yetki alabilmek ve kullanılan cihaza tam erişim sağlamak için Root işleminin yapılması gerekir. Root bir anlamda kullanıcıya geliştirici yetkisi vermek olarak tanımlanabilir. Bu yazımızda merak edilen Root kavramını ve Android Root hakkında sorulan soruları bulabilirsiniz.
Root Nedir?
Linux işletim sistemi üzerinde geliştirici – admin yetkisinin alınabilmesi için Root hesabı oluşturulması gerekir. Root yetkilerine sahip olmayan kullanıcılar cihazı üzerinde temel konular dışında değişiklik yapamaz. Üreticiler, cihazları kullanıcılara sunmadan önce Root ayarlarını kapatarak erişimin sınırlı olmasını sağlıyor. Bu açıdan cihazınızdan tam performans alabilmek ve cihazınıza hakim olmak için Root yetkisi almanız gerekir.
Root Yetkisi Alındığında Neler Değiştirilebilir?
Root yetkisi alındığında telefon ya da tablet fark etmeksizin Android işletim sistemine sahip cihazınıza dilediğiniz ROM’u atayabilirsiniz. Yine cihazınızın titreşim ayarlarından ekran ve işlemci ayarlarına, gizli dosyalardan ses şiddetine kadar pek çok detaya rahatlıkla erişebilirsiniz. Ayrıca Google Play üzerinde sunulan Root isteyen uygulamaları cihazınızı Rootladıktan sonra kullanabilirsiniz.
ROM, bilgisayarlarda ve diğer elektronik aletlerde kullanılan bir depolama birimidir.
Ayrıca bkz: Android Nasıl Root Yapılır? (Resimli Anlatım)
Root Nedir? Android Root Nedir? Ne İşe Yarar? İçin Yorum Yap